Otteluraportti: PS Kemi – FC Lahti

FC Lahti haki PS Kemistä komean vierasvoiton, kun se nousi kahden maalin tappioasemasta 4-2 voittoon. Lahdelta maalin makuun pääsivät hattutempun tehtaillut Kalle Multanen ja kertaalleen osunut Jasse Tuominen. Kemin maalit merkittiin Erik Törnrosin ja Filip Valencicin nimiin.

Ottelun ensimmäistä maalipaikan puolikasta saatiin odotella kymmenelle minuutille asti. Duarte Tammilehto pyssytti noin 25 metristä painavan laukauksen, jonka Kemin maalivahti Juhani Pennanen onnistui kuitenkin torjumaan.

Kemi siirtyi 1-0 johtoon, kun peliä oli tahkottu 17´ minuuttia. Tuomo Könönen pelasi pallon 16-rajan taakse Törnrosille, joka pääsi Lahden puolustajien välistä kokeilemaan laukaustaan. Törnrosin tasapaino petti ensimmäisen laukauksen kohdalla, mutta toisella yrittämällään hän sivalsi pallon vastustamattomasti vasempaan alakulmaan ohi Aleksandr Vasjutinin.

Lahti piti pelin ohjaksia hyvin hallinnassaan, mutta vastaavasti Kemi onnistui tiiviillä puolustuspelaamisellaan pitämään Lahden pois maalipaikoilta.

33´ minuutin kohdalla Pyry Kärkkäiselle kävi valitettava erehdys alimpana pelaajana. Kärkkäinen otti itselleen liian kovan kosketuksen eteen ja Kemin Valencic onnistui nappaamaan pallon häneltä pois. Valencic karkasi pallonriiston jälkeen läpiajoon ja viimeisteli kylmästi ohi vastaan tulleen Vasjutinin.

Lahti ei toisesta takaiskusta lamaantunut, vaan kavensi pelin muutamaa minuuttia myöhemmin. Lahti rakenteli hyökkäystään ensin rauhallisesti alakerrassa. Lopulta Tammilehto pelasi pallon eteenpäin Santeri Hostikalle, joka kääntyi terävästi ja laittoi maittavan syötön Tuomiselle rangaistusalueen tuntumaan. Tuominen käänsi rintamasuuntaansa maalia päin ja antoi loistavan läpisyötön pystyjuoksua tehneelle Kalle Multaselle. Multanen pääsi nokikkain Pennasen kanssa ja iski kauden kolmannen maalin tyylillä verkon perukoille.

Puoliajalle siirryttiin 2-1 tilanteessa.

Puoliajalla Lahti suoritti ensimmäisen pelaajavaihdon, kun Pavel Osipov korvasi kentällä Jussi Länsitalon.

Lahti oli tasoittaa pelin heti toisen puoliajan alussa, kun Hostikka tarjoili boksin sisään loistavan keskityksen hakien Tuomista. Tuominen ei saanut palloon kuitenkaan kunnollista osumaa ja pallo meni niukasti ohi takakulmasta.

Kemi tuli pirteästi toiselle puoliajalle ja pelinhallinta tasoittui ensimmäiseen puolikkaaseen verrattuna. Kemi ei kuitenkaan mitään todellisia maalipaikkoja juuri onnistunut luomaan.

63´ minuutin kohdalla Mikko Kuningas korvasi kentällä Tammilehdon.

64´ minuutilla Kemi riisti pallon puolustusalueellaan ja lähti välittömään vastahyökkäykseen Aleksi Gullstenin johdolla. Gullsten teki pitkän kuljetuksen pelivälineen kanssa ja syötti kuljetuksensa päätteeksi pallon boksin sisään Törnrosille. Törnros oli hyvässä maalipaikassa, mutta Lahden puolustajien hyvästä estelystä ja Vasjutinin hyvän ulostulon seurauksena hänen viimeistely-yritys jäi vaisuksi.

68´ minuutilla Lahti nousi tasoihin Multasen illan toisella osumalla. Lahti lähti ensin hyvään hyökkäykseen, joka päättyi Tuomisen laukaisuun. Tuomisen laukaus onnistuttiin blokkaamaan Kemi-puolustuksen toimesta, mutta pallo kimposi Kuninkaalle. Kuningas peippaili pallon kanssa ja tarjoili syötön vasemmalle puolelleen Hassan Sesaylle. Sesay lähetti boksin sisään matalan ja kovan keskityksen. Keskitys löysi Multasen jalan pelaajaruuhkan keskeltä ja maaliahne hyökkääjä ohjasi pallon kylmänviileästi maaliin.

Hetkeä myöhemmin Valencic oli tehdä illan toisen maalinsa hienon vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta hänen laukauksensa meni vain piirun verran oikealta ohi.

74´ minuutilla Lahti hyökkäsi jälleen vaarallisesti. Pallo pelattiin Hostikalle ja tämä leikkasi vauhdilla keskelle jättäen Kemin puolustajat ihmettelemään. Hostikka laukoi tulisesti kohti maalia, eikä Pennanen onnistunut liimaamaan Hostikan laukausta. Pallo jäi elämään maalinedustalle ja Pennanen sai nipin napin tuikattua pallon pois Multasen jaloista. Pallo päätyi takaisin Hostikalle joka laukoi jälleen kohti maalia. Laukaus muutti suuntaa Kemin puolustajasta ja kimposi tolpan kautta takaisin kentälle. Tämän jälkeen isäntien puolustus onnistui siivoamaan pallon yli päätyrajasta.

76´ minuutilla Lahti siirtyi johtoon Tuomisen maalilla. Lahti käynnisti vastahyökkäyksen Hostikan loistavalla puolenvaihdolla oikeaan laitaan Tuomiselle. Tuominen otti pallon haltuunsa ja kiihdytti väkisin ohi Nicolae Vasilen. Tuominen petasi itselleen laukaisupaikan ja pussitti pallon tarkasti takakulmaan.

Maalin jälkeen osumaa saanut Sesay vaihdettiin kentältä pois ja hänen paikkansa otti Boris Tatar.

Lahti pelasi johtoasemassa fiksusti ja piti palloa rauhallisesti hallussaan. Osipov oli kahteen otteeseen lähellä niitata viimeisen naulan Kemin arkkuun, mutta hänen vasemman jalan laukaukset karkasivat molemmilla kerroilla vain hieman oikealta ohi.

Kemi ei saanut kunnollista kirivaihdetta käyntiin ja lisäajalla Multanen täydensi hattutemppunsa illan kolmannellaan. Hyökkäys käynnistyi, kun irtopallo päätyi Osipovin haltuun keskialueella. Osipov pelasi pallon nopeasti oikeaan laitaan Tuomiselle, joka purjehti Kemin puolustajien estelyistä huolimatta boksin sisään. Tuominen päätti väkevän kuljetuksensa nappitarjoiluun vapaaksi unohdetulle Multaselle, joka sivalsi pallon jälleen kerran ohi Pennasen.

Lisää maaleja ottelussa ei enää nähty ja näin täysi pistepotti suuntaa Lahteen.

38´, 68´, 90+´ Multanen